"Minden ország kultúrája lengje körül a házamat. De egyik se szakítson el szülőföldem talajától." - Mahatma Gandhi

 

Charlie cimborám meghívásából egy érdekes kulturális programon vehettünk részt: a Nanjing-i Tradicionális Zenekar budapesti koncertjére tudott nekünk "szakértői jegyeket" szerezni, ahol Tündi kapta a hivatalos konferanszié szerepét. Kicsit tartottunk a várható megrázkódtatástól :), de szerencsére semmi bajunk nem lett, sőt egy távoli kultúra népzenéjével is megismerkedhettük.

 

 

Az igazat megvallva tényleg nagyon szép volt az előadás és egyáltalán nem bántam meg, hogy elfogadtuk a meghívást. Persze azt sem mondom, hogy mostantól kínai hangversenyeket fogok állandóan hallgatni :), de mindent összevetve kár lett volna kihagyni. Ha másért nem, hát azért, hogy újra ráébredjek, hogy nekem ITT van a helyem: ebben az országban, ebben a kultúrában. Ugyanis akármilyen szép volt az előadás, folyamatosan azt éreztem, hogy ez csak a fülemhez szólt és nem a szívemhez. Nem éreztem azt amit például a Művészetek Völgyében éreztem egy Nikola Parov Quartett, Cimbaliband, Kerekes Band, Fanfara Complexa vagy éppen Csík Zenekar koncerten. További érdekesség volt számomra az előadásmódbeli különbség. Amikor az előbb említett koncerteken ültünk nekünk is élmény volt figyelni ahogy egymásra mosolyogva játszottak a zenészek. Itt azonban az az érzésem támadt (amilyen kép általában az emberek fejében él a "merev" Kínáról), hogy a zenét is csak egy feladatnak tekintenek, ami szigorúan csak arról szól, hogy a leírt kottákat hibátlanul el kell játszani. Az összes előadó közül csak az egyik nő arcán láttam, hogy élvezi is amit csinál és időnként mosolyog. A többi végig koncentrálva, rezzenéstelen arccal végezte a feladatát. Mindezek ellenére nagyon tetszett a koncert és köszönjük a lehetőséget Charlienak és Tündinek (akinek utólag is gratulálunk a tökéletes konferanszié szerepéhez ;)).

 

 (Nem pont ők voltak, de valami ilyesmi :))

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amrasura.blog.hu/api/trackback/id/tr73384391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása