Halloween

2010.11.07. 09:02

"A novembert csak a magányos lelkek hiszik végzetesen szomorú hónapnak. De a magányra ítéltek szomorkásak a legszebb májusi napokon, estéken is." - Raffai Sarolta


 

Néhány érdekesség a Wikipediaról:

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep melyben összemosódott a kelta újévkor megtartott napisten ünnepe a hódító rómaiak két ünnepével (holtak emléknapja és gyümölcstermesztés ünnepe). A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Írországban ez az éjszaka az All Hallow's Eve vagyis a „mindenszentek éjszakája” nevet kapta.

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Az utóbbi években unokatesómék rendszeresen rendeznek tökpartit a szűk családi kör számára november első hétvégéjén. Idén rendhagyó módon egy héttel el lett csúsztatva a program, mivel mi akkor a Tátrában faltuk a kilométereket. Kicsit be voltam rezelve, nehogy miattunk rossz időt fogjunk ki. Az eredeti időpontban ugyanis hétágra sütött a nap. Szerencsére egy héttel később is kegyes volt hozzánk az időjárás, és bár kicsit hidegebb volt, a forralt bor is jobban esett :).

Kicsit nehézkesen, de sikerült tököt is szereznünk, Hildával pedig még tökös muffint is sütöttünk. Sajnos ez elég szárazra sikerült, de talán majd jövőre finomabb lesz :). Volt ott mindenféle finomság tökből, a különféle levesektől kezdve a jobbnál jobb sütikig. Persze a szívmelegítő gyógyitalok sem maradhattak el, így a nap végére vidám éneklésbe csapott át a tökfaragás. Azért persze néhány töklámpást is sikerült készítenünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://amrasura.blog.hu/api/trackback/id/tr392471968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása