Múzeumok Éjszakája 2012

2012.06.16. 21:21

"Amikor a kultúra él, akkor élmény. Amikor halott, információ." - Kassai Lajos

 

A hétvégi legény-, és leánybúcsú megpróbáltatásait követő pár órányi alvás után gondolkodóba estünk Hildával. Egy ideje ugyanis tervezzük, hogy idén nyáron elmegyünk a Múzeumok Éjszakájára. Természetesen az egyetlen visszatartó erő a fáradtság volt, de szerencsére a kíváncsiságunk erősebb volt ennél is. A programlistát elnézve azonban rögtön szembesültünk a következő dilemmával... ugyanis rengeteg lehetőség közül lehetett választani és persze nem volt optimális megoldás. Így abban maradtunk, hogy a lista elejéről kiválasztunk pár helyszínt, ahol esetleg még nem voltunk, vagy különleges programmal várnak minket a rendezvény alkalmával.

Így esett az első választásunk az Ability Parkra, ahol a különféle testi fogyatékkal élő emberek élethelyzeteit lehet megismerni. Többek között ki lehetett próbálni, hogy milyen egy kerekesszékkel közlekedni, vagy látás nélkül élni a mindennapokat. Sok tapasztalatot lehet szerezni és segít átérezni azok helyzetét, akiknek ezek a nehézségek a hétköznapok részét képezik. Kicsit hasonlatos a téma a Láthatatlan Kiállításhoz.

Miután néhány érdekességet kipróbáltunk továbbálltunk a Füvészkertbe. Sok egyéb ok mellett azért is mentünk ide, mivel kinti helyszín lévén hangulatosnak gondoltuk a parkot. Na itt aztán tényleg jó sok szép és érdekes növényt lehet megcsodálni. Néhányukat meg is lehet érinteni egy bemutató részen, mivel némelyiküknek tényleg nagyon érdekes tapintása van. A pálmaházban pedig olyan hatalmas pálmafák vannak, amiknek még a levelei is nagyobbak mint egy ember. Egy szó mint száz, erre is érdemes egy délutánt rászánni, mivel rengeteg csodaszép növény megtalálható itt és csak egyszerűen pihenni, kikapcsolódni is alkalmas ez a nagy zöld kert a főváros szívében. Nekem családi vonatkozása is van ennek a botanikus kertnek, mivel ha igaz a szóbeszéd, akkor kiskoromban én is ott estem bele a füvészkerti tóba, ahol az Nemecsek Ernővel is megtörtént ugyanez. :)

Mivel már eléggé fáradtak voltunk és elég későre is járt úgy döntöttünk, hogy már csak a Csodák Palotájába megyünk.Csodák Palotája.jpg Ezt sem bántuk meg és erre is mindenkit csak bátorítani tudok, gyereket és felnőttet egyaránt. Rengeteg érdekességgel lehet itt találkozni és mindent ki is lehet próbálni. Sajnos nagyon sok mindent ki kellett hagynunk, mivel itt volt a legnagyobb a tömeg, ami az igazat megvallva időnként már egy kicsit zavaró is volt. Azért különösebb problémát ez sem okozott nekünk, mert mindig találtunk valamit amivel leköthettük magunkat és egy percre sem unatkoztunk. Még egy fizikai előadásra is beültünk, ahol természetesen a leglátványosabb kísérletekkel szórakoztatták a nagyérdeműt. Itt főleg a szárazjég és a folyékony nitrogén kapott nagy szerepet, de sok olyan kísérlet is volt,  amit otthon mi magunk is ki tudunk próbálni. Ami viszont a legfontosabb, hogy bárki számára érthető nyelven próbálják megszerettetni az emberekkel a fizikát. Az egészet megkoronázandó éjfélkor néhány látványos vagy inkább "hangzatos" robbantást is bemutattak.

Mi nagyon jól éreztük magunkat az idei Múzeumok Éjszakáján és nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést. Rengetegen járták ezen az éjszakán a múzeumokat ami a múzeumoknak is jó és sokan elmennek ilyenkor kiállításokra, akiknek máskor eszükbe sem jutna vagy éppen nem tehetnék meg. Remélem minden évben folytatódik ez a hagyomány és akár még ősszel is lesz rá lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://amrasura.blog.hu/api/trackback/id/tr24601515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása